Śledzik po sułtańsku z rodzynkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Dostosuj porcje:
500 g Filet ze śledzia (matjas)
300 g Cebula 3-4 sztuki
150 g Rodzynki
125 ml Woda
5 g Cukier
75 g Koncentrat pomidorowy Pięć łyżeczek
3 g Sól kamienna
10 g Masło klarowane Jedna łyżka

Nutritional information

1746 Kcal
Kalorie
111.58 g
Białko
81.59 g
Tłuszcze
160.19 g
Węgle
11 g
Błonnik

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Śledzik po sułtańsku z rodzynkami

Cechy dania:
  • Bez glutenu
Kuchnia:

To nie słonina w czekoladzie... To pyszny śledzik na słodko z rodzynkami.

  • 2h 30 m
  • Porcji: 8
  • Easy

Składniki

Directions

Share

Śledzik po sułtańsku z rodzynkami to jedyna potrawa rybna jaką wykonałem na święta Bożego Narodzenia w 2020 r.

Śledzie można przygotować na wiele różnych sposobów.  Każdy  z nas ma swój sprawdzony sposób na wykonanie potrawy z tego typu ryby. Mamy na przykład tradycyjnego śledzia w oleju z cebulą czy śledzia w sosie śmietanowym. Moim skromnym przepisem w tym roku był śledzik na słodko w towarzystwie rodzynek sułtańskich. Przygotowanie go zajmuję kilka chwil i jedynym “spowalniaczem” jest tutaj moczenie ryby w wodzie. Spowodowane jest to tym, aby pozbyć się nadmiaru soli z ryby. Na dobrą sprawę, kiedy śledź odbywa swoją wodną kąpiel, możemy przygotować pozostałe składniki.

Śledzik po sułtańsku z rodzynkami

Zapraszam was do komentowania przepisu na śledzika po sułtańsku z rodzynkami  oraz podzielenia się swoimi własnymi recepturami na śledzia.

Więcej podobnych przepisów na pomysły śniadaniowe lub kolację znajdziecie pod tym linkiem: ====> Śniadania lub  Kolacja

Steps

1
Done
1 h 30 min

Moczenie śledzika

Otwieramy opakowanie z matjasami (500 g) i moczymy je w zimnej wodzie. Moczenie powinno trwać około półtorej godziny. W ciągu tego czasu wymieniamy wodę trzy lub cztery razy. W między czasie przechodzimy do kroku drugiego.

2
Done
20 min

Moczenie rodzyna

125 gram rodzynek sułtańskich zalewamy gorącą wodą. Rydzynki przez 15- 20 min powinny się moczyć aby napęczniały i zrobiły się miękkie.

3
Done
10 min

Przygotowanie dodatków do śledzi

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i podsmażamy cebulkę aż się zeszkli.

4
Done
10 min

Kolejne składniki hyc na patelnie

Kiedy cebule mamy już zeszkloną to w kolejnym kroku dodajemy 125 ml wody (Pół szklanki), pięć łyżeczek koncentratu pomidorowego, odcedzone rodzynki i doprawiamy solą oraz cukrem.

5
Done
10 min

Krojenie śledzia

Śledzia wyciągamy z wody po moczeniu i osuszamy papierowym ręcznikiem. Płaty matjasa kroimy w drobne paski.

6
Done
10 min

Układanie warstw w słoiku

Przygotowujemy litrowy słoik. Po wystygnięciu cebuli z rodzynkami, układamy warstwy cebuli i śledzia naprzemiennie zaczynając układać ją na dno oraz kończąc układaniem na wierzchu. Stosując się do schematu: "Cebula, śledzik, cebula, śledzik, cebula". No i to wszystko. Smakuje wyśmienicie każdemu.
Polecam.

Maniek

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Domowy pasztet z kurczaka
previous
Domowy pasztet z kurczaka zagrodowego
Gotowa surówka z porem i groszkiem
next
Surówka z pora i groszku konserwowego
Domowy pasztet z kurczaka
previous
Domowy pasztet z kurczaka zagrodowego
Gotowa surówka z porem i groszkiem
next
Surówka z pora i groszku konserwowego

Add Your Comment