Domowy pasztet z kurczaka zagrodowego

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Dostosuj porcje:
1200 g Kurczak Zagrodowy
180 g Marchewka Cztery marchewki surowe
240 g Pietruszka Trzy sztuki razem z natką
325 g Seler Jeden średniego rozmiaru
140 g Por Jeden mały
110 g Cebula Jedna sztuka
10 g Czosnek Dwa ząbki
5 g Ziele angielskie Pięć kulek
5 g Liść laurowy Pięć sztuk
10 g Sól kamienna Może więcej bo soliłem na oko
3 g Pieprz kolorowy Jedna łyżeczka

Nutritional information

2079 Kcal
Kalorie
192.38 g
Białko
109.26 g
Tłuszcz
106.56 g
Węgle

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Domowy pasztet z kurczaka zagrodowego

Cechy dania:
  • Bez glutenu
Kuchnia:

Domowy pasztecik, idealny do ogórka kiszonego

  • 5h 30 m
  • Porcji: 25
  • Poziom: Średni

Składniki

Directions

Share

Witam wszystkich serdecznie

Dzisiejszy przepis to receptura na bardzo smaczny i uwielbiany przez (prawie) wszystkich domowników domowy pasztet z kurczaka zagrodowego. Wszyscy dobrze zdajemy sobie sprawę jakiego rodzaju mięso możemy kupić w sklepie. Często pompowane wodą w celu zwiększenia objętości czy kurczaki z chowu na antybiotykach. Kurczaki te prawdopodobnie mogą wam zafundować na starość raka lub inne paskudne choroby. Dlatego wraz z moją małżonką staramy się kupować kurczaki z chowu zagrodowego. Mięso takich kurcząt (prawdopodobnie) jest o wiele zdrowsze niż kur karmionych szemranymi paszami. No i mamy świadomość, że taki kurczak miał o wiele lepsze życie na wolnym wybiegu niż w ciasnej klatce.  Jeżeli jesteście mięsożercami to zachęcałbym również was do kupowania drobiu z takich ferm.

Wracając do przepisu. Domowy pasztet z kurczaka to dodatek do pieczywa. Rozsmarowany na kanapce świetnie smakuję na śniadania oraz kolację. Idealnie nadaję się do posmarowanie świeżego pieczywa oraz towarzystwa w postaci kiszonego ogórka.

Ten domowy pasztet z kurczaka zagrodowego idealnie nadaję się mrożenia, po rozmrożeniu pachnie i smakuję jak wyjęty prosto z piekarnika 😉 Zapraszam do wypróbowania i skomentowania jak widzicie ten przepis u siebie.

Całkowity czas wykonania domowego pasztetu z kurczaka zagrodowego jest dosyć długi i zajmuję około pięciu godzin i trzydziestu minut. Dlatego powinniście przed przystąpieniem do gotowania zorganizować sobie pół dnia wolnego. Długi czas przyrządzenia takiego pasztetu zrekompensuję wam dużą ilość porcji dla całej waszej rodziny.

Więcej przepisów kulinarnych na sprawdzone śniadania oraz kolację znajdziecie pod tym linkiem: ====> Śniadania lub Kolację

 

Steps

1
Done

Przygotowanie do gotowania kurczaka

Całego kurczaka wkładamy do dużego garnka razem z obraną włoszczyzną, liśćmi laurowymi i liśćmi lubczyku, ziarnami ziela angielskiego. Następnie zalewamy wszystko zimna wodą. Dodajemy obraną i opieczoną na ogniu całą cebulę.

2
Done

Gotowanie kurczaka na pasztet

Kurczaka razem z warzywami i przyprawami wstawiamy na średnim ogniu do czasu zagotowania potem zmniejszamy ogień do poziomu w jakim nasz bulion będzie tylko delikatnie mrugał. Pod koniec gotowania wywar solimy i pieprzymy. Rosół gotujemy około 4 godziny żeby później bez żadnych problemów oddzielić mięso od kości.

3
Done

Koniec gotowania i blendowanie

Gotowy bulion odkładamy na godzinę do ostudzenia. Do osobnej miski przekładamy z naszego rosołu marchew, pietruszkę, seler, por oraz dokładnie obrane mięso z całego kurczaka razem ze skórą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek lekko jeszcze solimy i pieprzymy. Wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę.

4
Done

Pieczenie pasztetu

W kolejnym kroku przekładamy masę z kurczaka do małej keksówki lub formy od tarty tak jak u mnie i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180’C godzinę czasu.

Maniek

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Zupa curry z kurczakiem
previous
Pikantna zupa Curry z kurczakiem
Śledzik z rodzynkami
next
Śledzik po sułtańsku z rodzynkami
Zupa curry z kurczakiem
previous
Pikantna zupa Curry z kurczakiem
Śledzik z rodzynkami
next
Śledzik po sułtańsku z rodzynkami

Add Your Comment